keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Me kolme ja jengi



Me kolme ja jengi on S. E. Hintonin vuonna 1967 kirjoittama romaani. Romaani kertoo neljätoista vuotiaasta Ponyboista joka on suurkaupungin laitapuolen kasvatti joka on aina jäänyt toiseksi. Sodapop on näennäisesti iloinen veikko, isosilmäinen Johnny on pelokas kundi. Hurjapää Dally tuntee systeemit: kun opettelee kovanaamaksi, mikään ei pysty satuttamaan. Heitä sitoo luja keskinäinen ystävyys, mutta myös pelko ja viha rikkaita kundeja "snobbareita" kohtaan, joille kaikki aina onnistuu. 




Me kolme ja jengi kirjan nimellä viitataan Ponyboyn ja hänen veljiensä Darryn ja Sodapopin muodostamaan perheeseen, sekä heidän kaveripiirinsä muodostamaan rasvaletti jengiin.

Tarinasta löysimme kolme selkeää johtajaa jotka määrittelimme seuraavin johtajatyypein:



TOIMEENPANIJAJOHTAJA
 
Ponyboyn vanhin veli Darry on toimeenpanija- johtaja. Darry on itse lopettanut koulun jotta voi elättää kaksi pikkuveljeänsä. Darrylla on vanhempien kuoltua isällinen vaisto koko ajan mukana, vaikka kyseessä on ns. ”Rakkarijengi”. Hän on myös kova käskyttämään veljiänsä sekä muita jengiläisiä, mutta on silti äärimmäisen huolehtivainen.




YMMÄRTÄJÄJOHTAJA

Ponyboyn isoveli Sodapop on ymmärtäjäjohtaja. Hän on ymmärtäväinen sekä huolehtiva jengin jäsen. Perheen sisäisissä riidoissa Sodapop ymmärtää molempia osapuolia ja yrittää asettua molempien kenkiin löytäen kultaisen
keskitien.




TUENANTAJAJOHTAJA

Dally a.k.a Dallas on selkeästi tuenantajajohtaja. Esimerkiksi kohdassa, jossa jengin nuorimmat pojat ovat pulassa, Dally pysyy kylmän rauhallisena ja miettii tilanteen läpi järkevästi antaen pojille mahdollisimman paljon tukea ja apua.


Mielestämme teoksessa pidätyin johtajatyyppi oli ymmärtäjäjohtaja. Sodapopin roolimalliin on helppo samaistua. Hän ymmärtää kaikkien ongelmat ja yrittää hakea ratkaisua, joka olisi yhteisen edun mukainen. Jopa pienen yhteisön sisällä voi olla monta erilaista johtajatyyppiä. 


Opimme myös, että kriisi tilanteissa tulisi asettua kaikkien osapuolien kenkiin ja tarkastella tilannetta mahdollisimman monesta näkökulmasta, jotta tilanteeseen saadaan mahdollisimman miellyttävä ratkaisu.


Me Kolme ja Jengi
S.E. Hinton 

Jussi Suominen
Jussi Mäkilä
Topias Lehtola


Lähteet

Jyväskylän Yliopiston www-sivut. 2013. Viitattu 24.4.2013. https://koppa.jyu.fi/avoimet/terveys/ktey005/johtyyli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti