keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Neiti/rouva sotapäällikkö
                                                                      
Chin-Ning Chun kirjassa Viisautta johtamiseen – Sodankäynnin taitoa naisille annetaan vinkkejä siitä, miten naisesta voisi tulla hyvä johtaja modernissa maailmassa. Kirja pistää miettimään omaa asemaansa sekä mahdollisuuksista olla johtaja. Kirja referoi kiinalaisen Sunzin yli 2500 vuotta vanhaa alkuperäisteosta ”Sodankäynnintaito”, jota muun muassa Napoleon olisi aikoinaan käyttänyt.

Kirjassa käydään läpi naisen asemaa työpaikalla ja yhteiskunnassa sekä asioita, jotka hyvä johtaja tulisi ottaa huomioon. Kirjassa esitellään viisi osatekijää, joiden avulla rakennetaan hyvä johtamisstrategia. Nämä osatekijät ovat tao ( dào) – asenne eli oikeamielisyys, tien ( tiān) – ajoitus, di ( de) – maasto eli voimavarat, jiang ( jiàng) – johtajuus eli mielentila sekä fa ( fǎ) – ohjeistaminen eli toimintatapa. Jokaisen osatekijän tarkoituksena on saada yksilö pohtimaan omaa tapaa johtaa.

Kirja opettaa olemaan ahkera ja sitkeä – vain tilanteeseen tarttumalla voi päästä johtajaksi, mutta hyvää tilaisuutta tulee odottaa rauhassa. Kirjassa esitellään myös petoksen käyttöä johtamisen kannalta – älä saata työkaveriasi kateelliseksi saavutuksillasi, vaan puhu mieluummin esimiehellesi, joka saattaa palkita sinut.

Kirjassa on myös esimerkkejä tositapahtumista havainnollistamaan ja vahvistamaan käsitteitä. Alkuperäisteoksen kirjoittaja Sunzi sai töitä kuninkaalta vain koska oli sitkeä (vasta kuudes yritys toi hänelle paikan sotapäällikkönä) ja hän älysi olla kertomatta kuninkaalle kaikkea kirjastaan. Entä tapaus, jossa eräs miestyöntekijä ei edennyt urallaan vain siksi, ettei käyttänyt tilaisuuttaan hyväksi vaan joku toinen nappasi paikan.

Kirjaa ei ole helppo lukea, jos ei ole filosofian ystävä sillä kirja sisältää paljon pohtimista ja teoriaa. Kirjassa esitetään lukuisia kysymyksiä ja tehtäviä, joiden avulla voi harjaannuttaa itseään, jos vaikka haluaa edetä urallaan. Vaikka kirja on suunnattu työelämää varten, voi asioita soveltaa myös yksityiselämään. Kirja on mielenkiintoinen, koska uskon siinä olevien vinkkien todella auttavan työelämässä.

Vaikka kirja pohjautuu kiinalaisiin viisauksiin ne sopivat silti hyvin myös länsimaiseen kulttuuriin, jossa nainen nähdään liian usein toisen luokan kansalaisena. Vuosien ajan on jo puhuttu miten nainen ei voi saavuttaa kaikkea elämässään (työ vs. perhe), mutta onko pakko olla kiinni perheessä, jos nauttii enemmän työstään?

Lähde: Chu, C. 2008.                                       
Chin-Ning Chun kirjassa Viisautta johtamiseen – Sodankäynnin taitoa naisille. Keuruu: Otava.

Paula Eeva


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti