torstai 25. huhtikuuta 2013

Olenko minä hyvä johtaja?



Kirjassa Johtamisen taito - elämänmittainen matka, kirjan kirjoittaja Arto Hiltunen, S-ryhmän entinen pääjohtaja esittää oman johtamisoppinsa ja kertoo kokemuksiaan ja esimerkkejä omista johtamistilanteistaan työuransa varrelta. Hiltunen työskenteli koko työuransa ajan (1980-2010) SOK:n sekä S-ryhmän palveluksessa. Pitkällä työurallaan hän näki monenlaista johtajaa sekä alaista. Kolmen eri vuosikymmenen aikana saadun johtamiskokemuksen myötä, hän päätti kirjoittaa omat johtamisoppinsa.



Kirja sisältää monia eri johtamisteemoja aina tunteiden johtamisesta itsensä johtamiseen, unohtamatta kuitenkaan johtamista muutoksessa tai kriisissä.


Hyvän johtamisen tunnusmerkit, onko niitä?




Meillä jokaisella on varmasti omat mielipiteemme siitä, mitä on hyvä johtaminen. Toiset voivat pitää ns. kovanlinjan johtajista, jotka pitävät kaikki langat käsissään ja jakavat tiukkoja käskyjä alaisilleen. Toiset taas pitävät ns. pehmeistä johtajista, jotka delegoivat ja jakavat vastuuta tasaisesti alaisilleen. Mutta mistä tunnistaa kuka on hyvä johtaja? Onko olemassa tiettyjä persoonallisuuspiirteitä, mistä tunnistaa kuka on hyvä johtaja?



Hiltunen on nähnyt erilaisia johtajia ja pohtinut, mitkä ovat niitä tunnusmerkkejä joita hyvillä johtajilla on. Hän lähtee siitä, että johtamistilanne on neuvottelu, kahden osapuolen edun yhteen saattamista, sellaisella tavalla, jolla molemmat voittavat. Erona kuitenkin muihin ns. normaaleihin neuvotteluihin on se, että johtajalla on oikeus tehdä päätös kuitenkin yksin. Hyvän johtajan on tunnettava alaistensa tarpeet sekä persoona. Tämän lisäksi johtajan täytyy olla empaattinen, ymmärtää toisen asema. Totta kai johtajan olisi hyvä olla myös ”suuri persoona”; ovathan ne ihmiset, jotka ovat historiassa muuttaneet maailmaa olleet erilaisia persoonia, niin hyvässä kuin pahassa.



Aiemman lisäksi johtajan on oltava tilanteessa kuin tilanteessa esimerkkinä muille. Myös alaisten auttaminen tarpeen vaatiessa ei ole huonoa johtamista. Myös johtajan rohkeus ja spontaanisuus on hyödyksi uusissa, ei niin arvaamattomissa johtamistilanteissa. Hiltusen mielestä siltikin johtajan tärkein ominaisuus on siltikin johdonmukaisuus ja sen tuoma ennustettavuus. Ei johtaja voi poukkoilla ja vaihtaa strategioita nopeasti oman mielensä mukaan. Johdonmukaisuus tuo johtamiseen syvyyttä ja rauhallisuutta, joista muodostuu pitkällä aikavälillä hyvä johtamiskulttuuri.



Kirja oli kirjoitettu ihmisläheisesti, ilman kapulakielisiä käsitteitä, joten sitä oli helppo lukea. Mielestäni oli hienoa, kuinka paljon Hiltunen oli panostanut jokaisessa kirjan aiheessa esimerkkeihin ja omiin kokemuksiinsa johtajana sekä alaisena. Ilman näitä kirja olisi ollut melko tylsää luettavaa ja olisi ollut samanlainen kuin esimerkiksi joku johtamisen oppikirja. Suosittelen kirjaa kaikille, joita kiinnostaa oppia, miten tulisi paremmaksi johtajaksi. Kirjaa lukiessa tuntui siltä, kuin olisi oman mentorin ohjauksessa, joka palaa halusta opettaa sinua paremmaksi johtajaksi.



Hiltunen, A. 2011. Johtamisen taito- elämänmittainen matka. Helsinki: Sanoma Pro Oy

Olli Sipilä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti