keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Pikkupoikien johtamistaidot



Joukko englantilaisia nuoria poikia päätyy autiolle saarelle lento-onnettomuuden jälkeen. Pojat ovat noin 6-13 -vuotiaita. Maailmassa on meneillään sota. Aluksi kirjan päähenkilöinä toimivat kaksi poikaa: laiha Ralph ja pullea, silmälasipäinen poika, jota kutsutaan Possuksi. He löytävät torvisimpukan, puhaltavat siihen ja näin kutsuvat muut saarella olevat pojat luokseen.

Pojat päättävät äänestää joukostaan sopivan johtajan, koska saarella ei ole yhtään aikuista. Ralph ja poika nimeltä Jack haluaisivat johtajan paikalle. Ralph on kiltti ja demokraattinen, kun taas Jack raisumpi. Johtajatyypit siis poikkeavat toisistaan. Johtajaksi valitaan Ralph, koska hän puhalsi simpukkaan ja kutsui kaikki paikalle. Ralph yrittää pitää saarella järjestystä yllä, esimerkiksi kokouksissa saa puhua vain yksi kerrallaan. Hän ottaa muut huomioon ja yrittää saada heidät pois saarelta pitämällä merkkitulta yllä. Jackia merkkituli ei kiinnosta, hän haluaa vain pitää hauskaa.

Vähitellen pojat ajautuvat kauemmas sivistyksestä. Jack haluaa lisää valtaa ja tahtoo johtajaksi. Lopulta pojista syntyy kaksi eri heimoa. Jack houkuttelee poikia omaan heimoonsa tarjoamalla ruokaa ja juhlia. Lopulta hänen valtansa kuitenkin perustuu julmuuteen ja kovaan kuriin. Jackin heimolaisista tulee villejä ja he jopa maalaavat kasvonsa. On mielenkiintoista, miten jotkut lähtevät seuraamaan häntä paremman elämän toivossa. Tähän vaikuttaa varmasti paljon hänen uskottava ja houkutteleva tyylinsä sekä metsästystaito. Neuvottelutaito korostui tällaisissa tilanteissa. Itse olisimme valinneet Ralphin johtajaksemme.
 
Kirjassa on siis kaksi eri johtajatyyppiä, parempi ja huonompi. Jack oli johtajana ja yleisesti henkilönä ärsyttävä ja vaikea luonteinen. Kirja kertoo siitä, millaiseksi lapset muuttuvat ollessaan keskenään saarella ilman tietoa poispääsystä. On mielenkiintoista, ettei kirjassa ole lainkaan naishahmoja. Mahdollisesti tyttölapset olisivat muuttaneet tarinaa. Olisi jännittävää tietää myös se, miten tarina olisi muuttunut, jos saarella olijat olisivatkin olleet aikuisia. Olisimme halunneet myös tietää enemmän poikien alkuperästä. Kirja olisi voinut kertoa, mistä pojat olivat tulossa ja minne he olivat menossa. Lopetus oli myös kovin äkkinäinen.

Lukukokemus oli mielenkiintoinen. Kirja oli melko raju, mutta myös mukaansatempaava. Oli kiintoisaa seurata eri johtajatyyppien kehittymistä.


Kati Rantapere ja Elina Rantanen

Lähde: Kärpästen herra, William Golding.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti